gåband/skrittmaskin

Publicerat 2013-01-24 17:56:00 | i kategori åsiksinlägg


En sak jag inte förstår mig på de är dom som sätter sina hästar på skrittband eller i skrittmaskinen. Ska de vara träning för hästarna? Eller ska de vara "vila" och ska bara "röra på dom lite"? För de första, skrittmaskin och gåband sliter bara ingen positiv effekt alls Det som händer är att dom blir öm i benhinnorna, alltså sliter på lederna. Mellan träningar så ska en häst vila. Du kan ju tänka om du själv tränar (hårt) 5 dagar i veckan och sedan imellan så är du ute och går 30min-1 timme? Kroppen behöver vila sig imellan alla träningar, samma med hästen. 
 
Vi hade en skrittmaskin (den gick sönder för de var för mycket snö på taket haha) och kan säga att den användes nästan inget alls, de var efter hästarna hade fått massage som dom skulle röra på sig. Men efter den brakade ihop så gjorde vi en hage där och de är ganska mycket bättre. 
 
Själv har jag nästan aldrig satt min häst i en skrittmaskin eller gåband. Jag gjorde de första tiden på min b-ponny tid (haha fast jag höjde upp farten hela tiden så dom var tvungen att galoppera stackarna hahah) men sen så har mina föräldrar sagt vilken negativ effekt de blir så ingen efter min b-ponny har gått där. 
 
Den känslan jag får när jag läser folk som sätter sina hästar i en walker/gåband är (inte riktat mot nån) att man är för lat för att rida så man tänker "äsch jag ställer den på bandet idag", LÅT HÄSTEN VILA ISTÄLLET om man ändå ska vara sån. 
 
Nästan samma sak med att longera, enda hästen jag longera/longerade var Eddie och de var för han var unghäst och han var tvungen att göra sig av med energi innan jag satte mig på. Annars har jag nästan aldrig longerat, nån enstaka gång. Men de känns också "för lat för att rida" grej.
 
De är ganska sjukt att de är så sjukt mycket mer hästmänniskor som fortfarande håller på med sånt här. Nästan hos alla större ryttare så har man skrittmaskin som dom går i varje morgon. Medans inom traven så är de bara ut i hagen ;) 
 
Men tycker de märkts hur mycket mer kunniga travmänniskor är än ridmännsikor...
 
 
Håller ni med mig eller har ni nån annan åsikt? Intressant att veta i så fall :)
Kommentarer
Postat av: Ida

Håller med till 100% Om man nu kanske inte har tid att rida, låt hästen få rida. Om du ska få vilA, tycker jag hästen borde få vila med. Bra skrivet!

2013-01-24 @ 18:15:11
Postat av: Ida

Håller med till 100% Om man nu kanske inte har tid att rida, låt hästen få rida. Om du ska få vilA, tycker jag hästen borde få vila med. Bra skrivet!

2013-01-24 @ 18:15:12
Postat av: Ida Goding

Skrittmaskin har jag ingen egen erfarenhet av men kan tänka mig att de du skriver stämmer. Men longering behöver iaf inte alltid vara negativ, som du sa är de bra i lagom mängd för unghästar att göra sig av med energi innan ridning men det kan också vara väldigt bra för hästar som har problem med exempelvis ryggen då de får jobba igenom och stärka sig utan ryttare på. Självklart måste man veta hur man ska longera på rätt sätt så de inte sliter.!

2013-01-24 @ 18:21:20
Postat av: Alexandra

Jag tycker faktiskt du har lite fel där, se på Vector tillexempel, jag har fått rekommendationer av både Leif och veterinärer att han pga sin ryggskada skall longeras inspänt, såklart på rätt sätt minst 4ggr i veckan. Sen jag köpte honom har han inte visat sitt ryggproblem en enda dag och inte heller varit ofräsch jag tror knappast det är en slump. Sen alla elitryttare som använder sig av skrittmaskiner gör det ju ofta inspänt eller i fram/avskrittningssyfte och det tror jag inte heller att de gör enbart för nöjes skull

2013-01-24 @ 19:04:54
Postat av: Agnes

Hälften av alla travstall har skritt maskin som används mycket ofta. Jag har sommarjobbat på ett travstall och vet därför att den används avskrittning och för att få hästarna lugna.

2013-01-24 @ 20:32:00
Postat av: Nathalie Larsson

Håller verkligen med dig! mycket bra skrivet!:)

2013-01-25 @ 19:58:18
URL: http://chevalplace.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0