Angående ryktet om barrering

Publicerat 2013-12-31 01:24:46 | i kategori Allmänt


Hej alla! Nu är det Isabellas mamma som har ordet.. Jag vill bara säga detta om Stall Västerbo och Veldstar Stable; vi har köpt 3 hästar från samma säljare Edubai, Chipito Z och nu San Darca. Alla tre har vi köpt "osedda" med utgångspunkt på exteriören, då den enligt vad vi söker och tror på är en bra utgångspunkt för att lyckas; för att få en häst att hålla och en häst med kapacitet för vad den ska användas till.
Alla tre har varit i olika prisklasser och Edubai var billigast och yngst. Alla tre har varit i utmärkt skick när dom anlänt till oss (Edubai hade tappat mycket vikt, men han var en 3-årig hingst vid tillfället och det sker väldigt fort att hästar rasar i vikt när dom framför allt inte dricker som dom ska). Vi har vid varje köp gjort en egen besiktning med vår veterinär, som är en av Sveriges erkänt bästa och noggrannaste; Catarina Fischerström på Bergsåkers Hästklinik, när dom anlänt och hon har även kontrollerat röntgenplåtar och veterinärintyg innan affärerna görs. Och det gör vi bara för att inte ska komma några frågetecken i efterhand. (Det är också så det går till i "travbranschen"; man köper en häst man tycker ser fin ut och man tror att man kan utveckla och ha roligt med.)
Ingen av hästarna har haft någon anmärkning vid vår egen besiktning.
För det är faktiskt så att dom har varit väldigt fina, trevliga och korrekta hästar.
 
Nu till ryktet om barrering.
Jag vet mycket lite om hur själva barreringen går till, rent praktiskt. Rykten har man hört, som alltid om det är någon som har en häst som hoppar för bra, eller har utvecklats på ett "för" bra sätt för den nya ryttaren osv. (man är bekant med att rykten av olika de slag florerar även i travbranschen om en häst utvecklas för bra eller att det går för bra för en specifik tränare osv.) Jag har själv jobbat med travhästar sedan jag var 16 år (evighet sedan) och jag vet att man inte kan få en häst att göra något mot sin egen vilja. En häst måste må bra och tränas på rätt sätt för att kunna prestera. Dessutom ska ryttaren/ tränaren och eller kusken ge hästen rätt möjligheter i klassen eller starten, för att lyckas. Så att det är så enkelt som att t ex barrera för att hästen ska hoppa bra, är det inte.
Drar några exempel:
Om till exempel Edubai blivit barrerad; skulle han då ha hoppat ut ur hagen som är på 160cm förra våren, bara på grund av att hans kompisar tränade på rundbanan.. När han däremot kan han tveka och tycka att det är besvärligt att hoppa ett hinder på 80cm som står diagonalt i ridhuset, för att det är en linje utan stöd från väggar och ryttaren inte har honom ordentligt framme..?
Eller om man till exempel rider så tokigt att man river hinder grovt, att hästen då lär sig att lyfta på benen? Är det inte större risk att hästen börjar vägra då den har fått dåliga erfarenheter och att det gör ont att hoppa över hindret??
 
Nu har ingen av våra varit ut och visat vad dom kan på riktigt. Utan det är upp till oss och framför allt Isabella att göra så lite fel som möjligt, att träna dom och rusta dom inför uppgiften. Att se till att hästarna mår bra, är tränade och vara lyhörd vad som fungerar och inte. Det är bara det som ger framgång.
 
Ha det bäst! // Therese
Kommentarer
Postat av: Annie

Det är få förunnat att ha tre fina hästar. Kanske därav lite rykten och skvaller. Dessa rykten tycker jag dock att man hör lite nu och då i samband med diskussioner om försäljningsstall, men varför dra alla över samma kam? Det finna MÅNGA seriösa försäljningsstall, min egna kommer i grund och botten från ett sådant också. - Team Caf. Dessa rykten sprids av de med dåliga erfarenheter gällande ämnet, men tänk då att man kan råka ut för precis samma saker hos de hästarna som säljs privat? Tycker också att det är komiskt att de som läser här har mage att kommentera en sådan sak med tanke på erfarenheten/kunskapen Isabella har att vända sig emot i sina föräldrar. Även det få förunnat. Man kan nog räkna på en arm hur många tjejer som har sådan backup gällande sina hästar och sitt tränande, tävlande. Jag skulle aldrig ifrågasätta en sådan expertis som jag fulländat tror att familjen Bergh besitter. Har också tävlat flertalet år på banorna i Norrland i samma klasser som Isabella och har endast gott att säga om hennes horsemanship och uppträdande gentemot sina hästar. För att knyta ihop säcken tror därför inte att dessa hästar farit illa någonstans. Vi ses på banorna fram över, Gott Nytt 2014 :-)

2013-12-31 @ 10:26:08
Postat av: Amanda

Bra skrivet!

2013-12-31 @ 11:20:08
Postat av: Emma

Super Bra skrivet! Att hästarna hoppar bra, de är ju därför dom har bra tränare,ryttare och bra stam. Jag vet att Isabella inte gör sånt med sina hästar och jag tror inte försäljnings stallet gör det heller! :)

2014-01-01 @ 21:35:49
URL: http://www.emmaskoglund.horseworld.se
Postat av: Amanda

Tror de flesta tror att de stallen håller på med barrering för att alla hästar dom har hoppar som FAN! känns ju konstigt att dom ska få 100 hästar på ett år med världens hoppteknik men det är jätte svårt för RGB att hitta en super häst...

2014-01-01 @ 21:55:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0