Gott nytt år!!

Publicerat 2013-12-31 17:41:41 | i kategori Allmänt | 1 kommentarer


Vill önska er alla ett gott nytt år!! Nu lämnar vi 2013 bakom oss och ta med de goda och gör 2014 ännu mer awesome :D Angående ryktet om barrering

Publicerat 2013-12-31 01:24:46 | i kategori Allmänt | 4 kommentarer


Hej alla! Nu är det Isabellas mamma som har ordet.. Jag vill bara säga detta om Stall Västerbo och Veldstar Stable; vi har köpt 3 hästar från samma säljare Edubai, Chipito Z och nu San Darca. Alla tre har vi köpt "osedda" med utgångspunkt på exteriören, då den enligt vad vi söker och tror på är en bra utgångspunkt för att lyckas; för att få en häst att hålla och en häst med kapacitet för vad den ska användas till.
Alla tre har varit i olika prisklasser och Edubai var billigast och yngst. Alla tre har varit i utmärkt skick när dom anlänt till oss (Edubai hade tappat mycket vikt, men han var en 3-årig hingst vid tillfället och det sker väldigt fort att hästar rasar i vikt när dom framför allt inte dricker som dom ska). Vi har vid varje köp gjort en egen besiktning med vår veterinär, som är en av Sveriges erkänt bästa och noggrannaste; Catarina Fischerström på Bergsåkers Hästklinik, när dom anlänt och hon har även kontrollerat röntgenplåtar och veterinärintyg innan affärerna görs. Och det gör vi bara för att inte ska komma några frågetecken i efterhand. (Det är också så det går till i "travbranschen"; man köper en häst man tycker ser fin ut och man tror att man kan utveckla och ha roligt med.)
Ingen av hästarna har haft någon anmärkning vid vår egen besiktning.
För det är faktiskt så att dom har varit väldigt fina, trevliga och korrekta hästar.
 
Nu till ryktet om barrering.
Jag vet mycket lite om hur själva barreringen går till, rent praktiskt. Rykten har man hört, som alltid om det är någon som har en häst som hoppar för bra, eller har utvecklats på ett "för" bra sätt för den nya ryttaren osv. (man är bekant med att rykten av olika de slag florerar även i travbranschen om en häst utvecklas för bra eller att det går för bra för en specifik tränare osv.) Jag har själv jobbat med travhästar sedan jag var 16 år (evighet sedan) och jag vet att man inte kan få en häst att göra något mot sin egen vilja. En häst måste må bra och tränas på rätt sätt för att kunna prestera. Dessutom ska ryttaren/ tränaren och eller kusken ge hästen rätt möjligheter i klassen eller starten, för att lyckas. Så att det är så enkelt som att t ex barrera för att hästen ska hoppa bra, är det inte.
Drar några exempel:
Om till exempel Edubai blivit barrerad; skulle han då ha hoppat ut ur hagen som är på 160cm förra våren, bara på grund av att hans kompisar tränade på rundbanan.. När han däremot kan han tveka och tycka att det är besvärligt att hoppa ett hinder på 80cm som står diagonalt i ridhuset, för att det är en linje utan stöd från väggar och ryttaren inte har honom ordentligt framme..?
Eller om man till exempel rider så tokigt att man river hinder grovt, att hästen då lär sig att lyfta på benen? Är det inte större risk att hästen börjar vägra då den har fått dåliga erfarenheter och att det gör ont att hoppa över hindret??
 
Nu har ingen av våra varit ut och visat vad dom kan på riktigt. Utan det är upp till oss och framför allt Isabella att göra så lite fel som möjligt, att träna dom och rusta dom inför uppgiften. Att se till att hästarna mår bra, är tränade och vara lyhörd vad som fungerar och inte. Det är bara det som ger framgång.
 
Ha det bäst! // Therese

Men hej!

Publicerat 2013-12-30 22:15:34 | i kategori Allmänt | 0 kommentarer


Men hej allihopa! Bra uppdatering här, eller?? ;) 

Sitter just nu och kollar på White House Down, grym film som jag rekommenderar! Bara Eddie blev riden idag, fick bli ett pass på travbanan. 

Nyår imorrn, har ni nå roliga planer?? Själv ska jag jobba dagen efter så blir väll inte så mycket för mig... Hoppas ni andra har de kul iaf :D 


RSS 2.0